Dnia 29 maja, uczniowie klasy drugiej o profilu gastronomicznym w ramach projektu „Hotelarz i kucharz inteligentni specjaliści - nowe technologie rozwojem edukacji zawodowej” mieli szanse wziąć udział w praktykach prowadzonych przez specjalistę od kuchni molekularnej Jeana Bosa.
Po zameldowaniu w hotelu i śniadaniu uczestnicy wycieczki wybrali się na część teoretyczną wykładów, gdzie Chef Jean Boss przedstawił oraz omówił Naszym uczniom różne formy przygotowania dań z użyciem technik kuchni molekularnej. Po skończeniu części teoretycznej Nasi uczniowie mieli czas dla siebie podczas którego uczniowie wraz z opiekunami wybrała się na zwiedzanie Starego miasta w Lublinie.
Następnego dnia nadeszła pora na część praktyczną, która zdecydowanie bardziej przypadła uczniom do gustu. Dania przygotowane z pomocą specjalistów trafiały do degustacji zarówno uczestników jak i ich opiekunów. Grupa mogła się wykazać przy sporządzaniu np. sushi, robienia lodów przy użyciu ciekłego azotu oraz przy wielu innych potrawach. Każdy z zaangażowaniem podchodził do swojej pracy a miła atmosfera i ciepłe podejście Chefa przyczyniło się do chętnej współpracy grupy z nauczycielem.
Na koniec każdy został nagrodzony certyfikatem ukończenia szkolenia w zakresie kuchni molekularnej, a po godzinie 16 nadeszła pora na powrót do domu, na który chyba nikt nie miał szczególnej ochoty. Uczestnicy z zadowoleniem stwierdzili ,ze z chęcią pozostaliby na praktykach przez kolejne dni.