Projekt przewiduje odbycie 4-tygodniowych praktyk zawodowych. Uczestnikami projektu są nauczyciele oraz uczniowie klas III Niepublicznego Technikum w Kazimierzy Wielkiej, uczący się na kierunkach: technik budownictwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. W projekcie weźmie udział 20 uczniów (10 z kierunku technik budownictwa oraz 10 z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych). Partyki będą realizowane w Hiszpanii w rejonie Walencji, które jest miejscem o zróżnicowanych tradycjach kulinarnych i stale rozbudowującej się infrastrukturze. Przed rozpoczęciem praktyk młodzież wraz z nauczycielem odbędzie przygotowanie językowe z języka hiszpańskiego, poprowadzone przez profesjonalnego lektora. Młodzież biorąca udział w praktykach weźmie udział w przygotowaniu kulturowo pedagogicznym, z elementami przedsiębiorczości, które odbędzie się zarówno w Polsce jak i w Hiszpanii. Uczniowie swoje praktyki odbywać będą w przedsiębiorstwach działających bezpośrednio w branży gastronomicznej i budowlanej.
Nauczyciel podczas wyjazdu na praktyki zagraniczne nauczyciel będzie miał szansę poznania nowych narzędzi i metod pracy odpowiednio przygotowanych do nauczania określonych zawodów. Dodatkowo dzięki uczestnictwu w praktykach nauczyciel będzie miał możliwość uaktualnienia i dostosowania programu nauczania a także zwiększenie atrakcyjności zajęć praktycznych (zdobyta wiedza pozwoli nauczycielom na stworzenie innowacyjnych scenariuszy lekcji) a także będzie w stanie odnaleźć się na europejskim rynku edukacyjnym. Projekt ten odpowiada potrzebom uczniów związanych z doskonaleniem umiejętności zawodowych poprzez praktyczne zdobywanie wiedzy i doświadczeń w dziedzinie organizacji usług gastronomicznych i budownictwa. Dynamiczny rozwój lokalnej i europejskiej gospodarki w zakresie gastronomii i budownictwa powoduje wzrost zapotrzebowania na młodą kadrę, charakteryzującą się wysokimi kwalifikacjami zawodowymi i innowacyjnym postrzeganiem tych usług. Projekt ukierunkowany jest na poprawę kompetencji zawodowych uczniów w celu wykorzystania zdobytych umiejętności w dalszym kształceniu i na rynku pracy. Podczas praktyk uczniowie będą mieli możliwość poszerzyć swoją wiedzę teoretyczną, wykorzystać ja w praktyce, jak również poznać zdobytą wiedzę ze standardami hiszpańskich firm. Dodatkowo w czasie realizacji praktyk młodzież pozna nowe techniki kulinarne w zakresie kuchni hiszpańskiej, praktyczne aspekty procedur zapewnień systemów jakości z zakresu gastronomii obowiązujące w krajach Unii Europejskiej, takich jak: Dobra Praktyka Higieniczna (GHP), Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP), System Analizy Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP). Inni praktykanci poznają techniki i technologie stosowane w hiszpańskiej branży budowlanej, a także organizację i funkcjonowanie hiszpańskich przedsiębiorstw w europejskiej przestrzeni gospodarczej. Odbycie praktyk przyczyni się również do kształtowania myślenia, postrzegania ekonomicznego, organizacyjnego, technicznego w tych branżach. Uczniowie będą mieli możliwość doskonalić znajomość branżowego języka angielskiego oraz poznają podstawy języka hiszpańskiego, co będzie pomocne przy adaptacji w nowym środowisku. W przyszłości mobilność uczniów w dużej mierze uzależniona będzie od znajomości języków obcych, oraz udokumentowanego doświadczenia i kompetencji zawodowych. Dlatego też ukończenie praktyk poświadczone będzie Certyfikatem Europass Mobilność opisującym zdobyte kwalifikacje, umiejętności i kompetencje, Europass CV - dokumentem umożliwiającym przedstawienie swoich umiejętności i kwalifikacji w jasny i efektywny sposób oraz certyfikatem wydanym przez Europa Movilidad Estudiantil. Praktyki w ramach programu Erasmus + będzie "życiową szansą" dla uczniów pochodzących często z niezamożnych czy "niepełnych rodzin" oraz domów dziecka, do wyrównania szans edukacyjnych i wzrostu ich konkurencyjności na rynku pracy. Program oraz główne założenia projektu zostały wspólnie opracowane z kilkoma pracodawcami z lokalnego rynku pracy, którzy zobowiązali się dołożyć wszelkich starań , aby młodzież po odbyciu zagranicznych praktyk i ukończeniu szkoły mogła wykorzystać nabyte doświadczenie w ich firmach. Projekt ukierunkowany jest na partnerstwo edukacji i zatrudnienia, rozwój kwalifikacji zgodnie z europejskimi ramami kwalifikacji (EQF) oraz posłuży zwiększeniu zgodności pomiędzy rożnymi systemami kształcenia zawodowego w całej Europie i oferowanymi przez nie kwalifikacjami- ECVET.
Europa Movilidad Estudiantil zapewni uczestnikom zakwaterowanie i wyżywienie, opiekę i pomoc merytoryczną, prawidłowe zgodne z programem odbycie praktyk, realizację przygotowania kulturowego oraz zapewnizagospodarowanie czasu wolnego. Partner będzie współpracował z instytucją Wnioskującą i zakresie monitoringu i ewaluacji projektu. Realizację praktyk przewidziano w okresie kwiecień 2021 r.