7 i 8 kwietnia 2017 r., uczniowie z klas drugiej i trzecie Niepublicznego Technikum w Kazimierzy Wielkiej Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach wzięli udział w Kiermaszu Wielkanocnym zorganizowanym przez Kazimierski Ośrodek Kultury. Celem tego kiermaszu było przypomnienie i utrwalenie tradycji i zwyczajów związanych ze Świętami Wielkanocnymi.

Nasza młodzież bardzo aktywnie włączyła się w przygotowania do kiermaszu. Uczniowie z klasy drugiej i trzeciej o kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję zaprezentować swoje zdolności kulinarne i artystyczne. Pod opieką Pani Małgorzaty Krawieckiej i Pani Elżbiety Możdżeń przygotowali wspaniałe wypieki świąteczne: kolorowe mazurki, baby wielkanocne, baranki, muffinki oraz babeczki. Wszystko wyglądało i smakowało przepysznie. Ponadto na naszym stole znalazły się także wielkanocne ozdoby ręcznie wykonane oraz wianuszki z bukszpanu.
Mieszkańcy Kazimierzy Wielkiej mieli możliwość spróbowania i kupienia wypieków oraz zaopatrzenia się w oryginalne ozdoby wielkanocne. Zainteresowanie naszym stoiskiem było bardzo duże, co sprawiło uczniom wielką przyjemność.
Dzięki  udziałowi uczniów w Kiermaszu Wielkanocnym można było wcześniej poczuć w naszej szkole atmosferę Świąt Wielkiej Nocy.