W Niepublicznym Technikum Gastronomicznym w Kazimierzy Wielkiej rozpoczął się projekt „HOTELARZ I KUCHARZ INTELIGENTNI SPECJALIŚCI- nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej” w którym uczniowie Naszej szkoły biorą aktywny udział.

Celem projektu jest organizacja zajęć dodatkowych w zakresie gastronomii prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej a także z elementami hotelarstwa.  Uczniowie uczestniczący w projekcie otrzymali komplety książek na temat zdrowego odżywiania, kuchni włoskiej, kuchni wegańskiej i wiele innych.
Zajęcia teoretyczne prowadzone są przez Panią Agatę Bujak – Krzemińską okazały się bardzo interesujące dla przyszłych kucharzy, którzy z chęcią udzielali się na wykładach, zdobywali nową wiedzę i poznawali wiele ciekawostek dotyczących ich przyszłego zawodu.

Pierwsze zajęcia oparte były głównie na teorii, a następne zajęcia praktyczne, które rozpoczęły się 28 marca, odbywają się w nowocześnie wyposażonej pracowni gastronomicznej w Naszej szkole. Każdy z uczestników projektu otrzymał swój własny  profesjonalny  strój.
Na pierwszych zajęciach praktycznych uczniowie Naszej szkoły pod okiem Pani Agaty Bujak - Krzemińskiej a także Pani Małgorzaty Krawieckiej dzielnie przygotowywali potrawy w zakresie gastronomii prozdrowotnej.

W ramach projektu uczniowie mają okazję pracować na nowoczesnym sprzęcie dopasowanym do potrzeb kuchni molekularnej, np.: cyrkulator do gotowania metodą sous vide, wędzarka molekularna, szybkowar, syfon do bitej śmietany, sosów, pianek, musów oraz korzystają z  produktów pochodzących tylko i wyłącznie z ekologicznych upraw, takie jak: różnego rodzaju warzywa i owoce, kasze, sery oraz  wiele innych niezbędnych w kuchni molekularnej.
Na przełomie kwietnia i maja uczniowie biorący udział w projekcie mają zagwarantowany wyjazd do Lublina, do restauracji, która profesjonalnie zajmuje się przygotowywaniem potraw z produktów eko oraz wykorzystuje technologie stosowane w  kuchni molekularnej.

Zapraszamy Państwa do przeczytania kolejnego artykułu, w którym będziemy na bieżąco informować o losach uczestników projektu.

 

{gallery}molekularna_kuchnia{/gallery}