W dniu 28 października 2016 o godzinie 6.00 trzydziestosiedmio osobowa grupa młodzieży z klas od I do IV, ucząca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wyruszyła pod opieką nauczycieli na wycieczkę z Kazimierzy Wielkiej do Nadarzyna k. Warszawy.

Celem wycieczki były targi Warsaw Gastro Show, które młodzież zwiedzała od godziny 10.30 do godziny 14.00.
Na targach uczniowie mieli okazję zapoznać się z ofertą producentów i dystrybutorów sprzętu oraz wyposażenia dla gastronomii i hotelarstwa. Ponadto organizatorzy dokonali także prezentacji nowości branżowych, innowacyjnych rozwiązań i zaawansowanych technologii.
Z myślą o młodzieży podczas trwania targów zaplanowana została Strefa ucznia
z bogatym programem warsztatów. W tej Strefie uczniowie szkół gastronomicznych mogli odbyć niezwykłe lekcje prowadzone przez specjalistów z zakresu techniki i technologii gastronomicznej, higieny, środków spożywczych wykorzystywanych w profesjonalnej kuchni, w tym również napojów. Tematy poruszane na warsztatach dla młodzieży to: działanie i możliwości pieców konwekcyjno – parowych, wykorzystywanie urządzeń termo-mix w kuchni restauracyjnej, tajniki kuchni molekularnej, innowacyjne formy promocji w gastronomii, wiedza o winie, dietetyka jako nauka przyszłości. Bardzo ciekawym elementem w programie targów była tzw. AKADEMIA KELNERSKA Grzegorza Górniaka gdzie w trzech sesjach odbywały się szkolenia z zakresu: I - zastawa stołowa i bielizna stołowa, II – serwis niemiecki, francuski i synchroniczny, III – szkło restauracyjne, proces obsługi kelnerskiej
Prezentacji najnowszych trendów towarzyszył kulinarny show z udziałem Anny Starmach - jurorki polskiej edycji MasterChef emitowanej w TVN oraz MasterChef Junior, autorki książek kucharskich i portalu kulinarnego a także pokaz nowoczesnej kuchni skandynawskiej przygotowany przez gościa specjalnego Krisa Basznianina. Jest on szefem restauracji Moccasin Vin & Kaerlighet w Malmö, która została nominowana przez Szwedzką Akademię Gastronomiczną jako jedna z trzech najlepszych restauracji ekologicznych w Szwecji.
Wszystkie wymienione atrakcje budziły wśród naszych uczniów ogromne zainteresowanie. Jednak najbardziej ucieszyła ich możliwość próbowania nieznanych potraw, deserów i napojów. Wielbiciele kawy i herbaty mieli również możliwość zapoznania się z najnowocześniejszym sprzętem oraz degustowania najlepszej jakości kawy i herbaty.