W naszej szkole trwa nabór na projekt unijny "Hotelarz i kucharz inteligentni specjaliści - nowe technologie motorem rozwoju edukacji zawodowej" (Działanie 8.5, Poddziałanie 8.5.1 RPO WŚ).

 

Głównym celem projektu jest podniesienie jakości i atrakcyjności ofert edukacyjnej na kierunku: Technik żywienia i usług gastronomicznych w kontekście przyszłego zatrudnienia uczniów i uczennic objętych wsparciem. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez:

1. organizację zajęć dodatkowych w zakresie gastronomi prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej dla uczniów, a także w części dla nauczycieli,

2. wyposarzenie uczniów w niezbędne na rynku pracy doświadczenie zawodowe poprzez realizację starzy zawodowych,

3. podniesienie kompetencji kluczowych uczniów w zakresie przedsiębiorczości.

Okres realizacji Projektu: 01.09.2016 - 30.09.2017

Grupa docelowa

Wsparciem zostanie objętych 10 uczniów klasy drugiej o kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Zakres działań

W ramach Projektu realizowane będą następujące formy wsparcia:

Zadanie 1

Zajęcia dodatkowe kształtujące kompetencje kluczowe. W naszej szkole odbędą się zajęcia dodatkowe z przedsiębiorczości, będą one przeprowadzone z wykorzystaniem gier symulacyjno - edukacyjnych. Zajęcia te pomogą uczestnikom Projektu w wykształceniu postaw przedsiębiorczych w rozumieniu definicji kompetencji kluczowych. Na zakończenie zajęć uczestnicy otrzymają zaświadczenie o ukończeniu kursu.

Zadanie 2

Zajęcia dodatkowe w zakresie gastronomii prozdrowotnej z elementami kuchni molekularnej. Celem zajęć jest podwyższenie kompetencji zawodowych uczniów oraz wyposażenie ich w wiedzę i umiejętności specjalistyczne zgodne z oczekiwaniami pracodawców związanych z branżą gastronomiczną. Zadanie obejmuję realizację następujących działań: gastronomia prozdrowotna z elementami kuchni molekularnej (60 godzin). Moduł związany z kuchnią molekularną zostanie zrealizowany przez specjalistyczną firmę w Lublinie (szkolenie 2 dniowe). Skierowany jest do uczniów, jak też dla instruktora praktycznej nauki zawodu.

Zadanie 3

Staże zawodowe, które zostaną zorganizowane dla uczestników Projektu na podstawie umów zawartych z pracodawcami w ramach kształcenia dualnego zgodnie ze zrealizowanymi szkoleniami w ramach zadania 2. Każdy staż będzie obejmował 150 godzin. Nad uczestnikami projektu będą czuwać wyznaczeni opiekunowie Stażu. Na zakończenie stażu pracodawca wystawi referencje - potwierdzenie odbycia stażu wraz z opisem rodzaju i jakości świadczonej pracy oraz zostanie wypłacone stypendium stażowe w wysokości ujętej w budżecie projektu.