W dzniach 19-20 września dwudziestu uczniów klas drugich i czwartej naszego Technikum brali udział w ramach Projektu "Pokolemnie Z-Pokolenie Zawodowców" w kursie baristycznym prowadzonego przez Renatę Lebiedzką z Małopolskiej Szkoły Baristów.
Uczniowie mogli zapoznać się z następującymi zagadnieniami:
Część 1. (2 godziny teorii)
- Historia kawy
- Gatumki kawy
- Uprawa
- Sposoby zbiorów owoców kawowca
- Uzysk ziarna z owoców kawowca
- Prażenie ziarna kawowca
- Dobór ziaren do poszczególnych mieszanek
- Pakowanie kawy
- Sposoby przechowywania kawy
- Parametry Espresso
Zasada 4M
- Podtawowe kawy na bazie espresso
- Mleko i jego pożądane właściwości w przygotowaniu kaw na bazie mleka
- Zasady działania ekspresów kolbowych i młynków
Część 2. (6 godzin zajęć praktycznych)
- Ćwiczenia praktyczne - praca przy ekspresach
- Prawidłowy sposób przygotowania espresso - dziesięć najważniejszych czynności - efekt "PERFECTO ESPRESSO"
- Przygotowanie kawy na bazie espresso
- Spienianie mleka - kawa na bazie mleka spienionego gorącego
- Konserwacja urządzeń do kawy
Nic tak nie cieszy jak widok młodych umysłów chłonących wiedzę :)