W dzniach 19-20 września dwudziestu uczniów klas drugich i czwartej naszego Technikum brali udział w ramach Projektu "Pokolemnie Z-Pokolenie Zawodowców" w kursie baristycznym prowadzonego przez Renatę Lebiedzką z Małopolskiej Szkoły Baristów.

 

Uczniowie mogli zapoznać się z następującymi zagadnieniami:

Część 1. (2 godziny teorii)

  • Historia kawy
  • Gatumki kawy
  • Uprawa
  • Sposoby zbiorów owoców kawowca
  • Uzysk ziarna z owoców kawowca
  • Prażenie ziarna kawowca
  • Dobór ziaren do poszczególnych mieszanek
  • Pakowanie kawy
  • Sposoby przechowywania kawy
  • Parametry Espresso

Zasada 4M

  • Podtawowe kawy na bazie espresso
  • Mleko i jego pożądane właściwości w przygotowaniu kaw na bazie mleka
  • Zasady działania ekspresów kolbowych i młynków

Część 2. (6 godzin zajęć praktycznych)

  • Ćwiczenia praktyczne - praca przy ekspresach
  • Prawidłowy sposób przygotowania espresso - dziesięć najważniejszych czynności - efekt "PERFECTO ESPRESSO"
  • Przygotowanie kawy na bazie espresso
  • Spienianie mleka - kawa na bazie mleka spienionego gorącego
  • Konserwacja urządzeń do kawy

Nic tak nie cieszy jak widok młodych umysłów chłonących wiedzę :)