W Technikum w Kazimierzy Wielkiej realizowany jest projekt pn. ,, POKOLENIE "Z" - POKOLENIEM ZAWODOWCÓW".
Głównym celem projektu jest zwiększenie zdolności do zatrudnienia uczniów kształcących się w technikum na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz podniesienia i wzrost efektywnosci i skuteczności oferty edukacyjnej szkoły. Czas realizacji projektu 01.08.2019-30.09.2020
W ramach projektu realizowane będą następujące formy wsparcia:
1. Kompetencje pracownicze i komunikacja zawodowa (od 08.2019 do 09.2020).
- warsztaty komunikacji w pracy
- indywidualne sesje coachingowe
2. Profilowe umiejętności językowe (od 10.2019 do 12.2019).
- zajęcia w zakresie języka angielskiego
3. Kursy branżowe (od 12.2019 do 03.2020).
- kurs Pizzaiolo
- kurs baristyczny +latte art.
- kurs kuchni molekularnej + prozdrowotnej
- kurs kuchni ,,zero waste" + gastr. savoir vivre
4. Uniwersalne kompetencje przyszłości (od 04.2020 do 06.2020)
- trening umiejętności życiowych w ramach szkolenia survivalowego
- szkolenie biznesowe w oparciu o branżowe symulacje biznesowe (BSB) "Restauracja"
5. Staże (06.2020 do 08.2020)
Staż będzie obejmował minimum 150 godzin (śr. 8 h dziennie przez 4 tygodnie) i będzie realizowany dwuetapowa - 16h szkoleń pokazowych i 134h właściwego stażu.
Projekt obejmuje 37 uczniów naszego technikum kształcących się na kierunku technik żywienia i usług gastronomiocznych:
- klasa 1 na podbudowie szkoły podstawowej - 9 uczniów
- klasa 1 na podbudowie gimnazjum - 9 uczniów
- klasa 2 - 9 uczniów
- klasa 3 - 10 uczniów.